Monday, 2 September 2013

Cite raya lagi!!


     Sepatutnya daku sudah me'mind' set kan diri sendiri untuk menulis entri kali ini pada ahad yang lalu. Namun, sejak ahad hingga ke hari ni daku masih lagi demam, batuk & selsema. Ni pon baru je muntah belilah sebab badan sejuk kat luar panas kat dalam. Esok akan follow up ke hospital seremban. harap-harap tak masuk wad macam sebelum Ramadhan dulu. Papepon syukur ke hadratnya masih diberi nafas untuk meneruskan kehidupan & memperbaiki kelemahan diri sebelum tiba masanya nanti.

Hari raya ke4 & ke5

     Kali ni giliran kami pula berkunjung ke rumah saudara mara sebelah ibu & sesetengah rumah adik beradik ayah yang berada di Kuala Lumpur & Selangor. Semenjak eksiden, daku kurang berjalan jauh seperti sihat-sihat dahulu. Letih & kaki macam biasa lah meragam tetapi dek kerana semangat raya takkan nak tinggal sorang-sorang kat rumah kan? Namun sebelum sampai di KL, kami singgah dahulu di bahau untuk mengambil gambar. Gambar keluarga memandangkan kesemua ahli sudah berkumpul. Full house. Angah(tudm) zai(medic indon) jarang pulang ke rumah masa raya. Gambar 'last' semua ada 10 tahun yang lepas.

     Kalau nak cerita ke mana kami pergi sepanjang 2 hari ni, memang banyak. Maleh nak tulih. Cuma kali ni sedikit istimewa. Sudah beberapa tahun kami tak sampai ke rumah Pak Long(abang ibu) di Kepong dek sesat tak jumpa-jumpa. Tahun ni sampai kerana angah yang 'drive'. Dia gps bergerak. Senang dia cari. Kalau aku lah. Tak dapek la do. Menangis pak long mak long apabila kami sampai. Dipeluknya dicium pipi dahi kami adik beradik. Rindu sangat. Mak long terkejut kerana aku masih memegang 'walking frame' walaupun sekian lama tak berjumpa.

"Tak baik lagi long? Sian mak long tengok"
"Apa nak kisah mak long. Along boleh 'shuffling' la" sambil buat skill shuffle yang merepek depan mak long. Hahaha

     Selepas tu kami sampai ke rumah sepupu yang dah 2 3 tahun tak jumpa. Kami tak pernah meminggirkan sesiapa. Kalau Allah dah tetapkan jodohnya sekejap dengan bekas isteri & jodoh barunya dengan orang lain, tangan-tangan manusia ni takkan dapat halang. Tahun lepas aku sudah berpesan kepadanya, datanglah ke rumah. Dia merupakan antara sepupu yang rapat dengan kami adik beradik. Segan katanya. Aku hanya tersenyum. Jangan samakan kami anak beranaka dengan saudara yang lain. Saudara tetap saudara. Maleh tulih panjang-panjang.

Hari raya ke 7

"Abang malas lah. Letih berjalan tak abis lagi. Lagipun tak dapat sambutan. Abby je yang nak ikut. Yang lain buat dek je" teks pesanan ringkas kepada si dia yang berada di uitm.

Berkali-kali sms sebegitu sampai kepada si dia. Memang tak tipu. Letih, tambahan pula adik-adik yang lain buat dek je bila aku bertanyakan 'mahu ke seremban jaya tak melawat mama kak Erny & baby Ayeen?'

"Suka ati korang lah hehh. Along nak pergi juga. Abby siap kul11 kita jalan ok" Lantas aku pon bersiap-siap. Apabila selesai bersiap, aku lihat si Abby masih menonton tv.

"Ehh cepatlah b." kata ku ringkas.
"Jap tunggu kakcik ngan kak zai siap. Diorang nak ikut" laaaa tadi buat dek je.

Bila enjin naza dah start, aku dah reverse kan kereta dah.

Opsss.. Untuk pengetahuan den dah boleh drive dah. Ari tu drive dari Tampin ke Palong. Steady. Kaki keras berbesi. Maintain.

Tiba-tiba angah keluar. Dia offer nak drive. Kesudahnya semua ikut. Ayah pergi Raub. Ibu pula demam. Jadi kami adik beradik bergerak ke SJ. Ayeen nye pasal. Ikut sume. Seronok. Asalnya nak sekejap je. Tapi terlama pula. Semua seronok main dengan Ayeen yang comey. Dalam pukul 3 gerak balik rumah. Ingatkan adik beradik yang lain ada. Angah baru nak buat magic. Sekali semua beraya tinggal mama sorang jaga Ayeen.


Monyok kejap je. Lepas timang2 kemain gelak

Sebelum balik Ayeen dah tido




































Keesokkan harinya kami sekeluarga akan bergerak jauh lagi. Ke Penang. Melawat jiran sebelah yang kemalangan teruk. Malas nak tulis sekarang. Tak sihat




   

1 comment:

There was an error in this gadget