Wednesday, 12 December 2012

Kenyataan itu amat memeritkan

     12/12/2012 Tarikh 'cantik' terakhir dalam abad ini. Sudah lebih dari 2tahun 2~3 bulan semenjak september 2010. Kaki ku masih lagi begini, diriku masih lagi bergerak menggunakan walking frame, tiada jalan lain untuk sembuh melainkan pembedahan terakhir. Memasukkan besi di peha.

"Sudah 2tahun masih tak pulih-pulih lagi? Patah kaki je kan? Dulu pakcik/makcik/adik/abang/akak patah bla bla bla bla 3 4 bulan sembuh bla bla bla" Kenyataan itu amat memeritkan.

"Tak lama lagi akan pulih, ambil masa. Tak perlu pembedahan lagi" beberapa bulan kemudian
"Kita perlu buat pembedahan juga. Kalau tak, tak dapat pulih" Kenyataan itu amat memeritkan

"Dulu doc suruh potong xnak" kata seorang nurse & kenyataan itu amat memeritkan
"Ni jari kena potong sebab itu ini" kata seorang nurse lagi bajet pandai, kena tempik dengan ibu & tempikan itu memeritkan dia. Padan muka, sapa suruh tunjuk pandai. Nurse hospital kerajaan mulut tiada insuran.

"Pembedahan perlukan RM20,000"
"Pembedahan perlukan RM20,00 tak termasuk" (lain-lain hospital)
"Pembedahan perlukan sekian2 kos tetapi diriku tiada punya wang untuk berbuat demikian. Banyaqk duit dah dibelanjakan. Duit-duit bulan socso+gaji dihabiskan untuk membayar hutang perubatan yang dibayar oleh kilang" Kenyataan itu amat memeritkan

"Untungla cuti dah bertahun gaji jalan lagi" Serius kenyataan itu amat memeritkan
"Aku lebih rela miskin tetapi sihat tubuh badan. Harta boleh dicari, anggota badan yang hilang kalau tiada mana boleh ganti."

Diri bukanlah tidak bersyukur. Setelah 2tahun, walaupun masih berwalking frame aku masih mampu
1) Drive kereta (auto buleh la) kemana-mana. Ke Trolak? Melaka? Seremban?
2) Memberikan senyuman lebar ku kepada orang lain
3) Bebicara lebat, bergurau senda & membuat cerita tahyul

Bagiku 'alah bisa tegal biasa' hidup & cinta mesti diteruskan hingga ke syurga. Apalah sangat dengan kekurangan diri ini. Namun, ku berharap agar ada rezeki untuk pembedahan. Harap-harap inilah pembedahan yang kesekian kalinya. No more operation. Cukup-cukuplah dengan hutang perubatan yang bernilai RM300,000.

"Melihat manusia disekeliling semuanya sibuk ke sana ke sini, namun diriku masih termanggu menanti saat tapak kaki ku melangkah tanpa bantuan alat. Kaki ku pendek sebelah lebih kurang 4cm dari panjang asal, namun jika mampu menapak & berjalan pon sudah cukup syukur cukup memadai bagi diriku"
Yang maintain hensem poyo & jambu

There was an error in this gadget